מערכות חשמל

חשמל ממלא תפקיד חיוני באופן בו הבית שלך פועל. בין אם אנו צופים בטלוויזיה, מפעילים מערכות חימום וקירור או טעינה של טלפון סלולרי, אנו מסתמכים על מערכת החשמל של ביתנו שתספק לנו כוח מתי ואיפה שאנחנו צריכים את זה.

על ידי הבנת היסודות של אופן הפצת החשמל ברחבי הבית שלך, תוכל לשמור על מערכת חשובה זו באופן תקין ובמצב עבודה בטוח:

חשמל נכנס לביתכם דרך מרכז שירות שהוא סדרה של קווי חשמל חיצוניים או מחיבור תת קרקעי. מרכז שירות טיפוסי מורכב משני חוטי 120 וולט וחוט ניטרלי אחד המספק חשמל לאורות ולמכשירים ברחבי הבית. המד החשמלי מותקן בחוץ במקום בו החשמל נכנס לביתכם. מכשיר זה משמש למדידת כמות החשמל הנצרכת בביתכם. המונה מנוטר על ידי חברת השירות החשמלית שלך ומוגן על פי חוק – התעסקות בו מסוכנת ביותר וגם לא חוקית.

לוח השירות החשמלי הוא נקודת החלוקה המרכזית להעברת חשמל למתגים, לשקעים ולמכשירים ברחבי הבית. ממוקם ליד מד החשמל, לוח השירות מצויד במפסקים או נתיכים שמנתקים את החשמל למעגלים אם מתרחשת תקלה במערכת החשמל.

 

מערכות חשמל – לוח שירות חשמל

בכל בית יש לוח שירות המפיץ חשמל למתגים, שקעים ומכשירים חשמליים. לוח השירות נמצא בדרך כלל במרתף, במוסך או באזור השירות.

כאשר קצר או עומס יתר מכבה את המעגל, זה המקום בו תוכלו להחזיר את הזרימה. זה גם המקום שבו תכבה את זרימת החשמל למעגל לפני שתתחיל בפרויקט או תיקון.

 

מערכות חשמל – נתיכים ומפסקים

כל לוחות השירות מצוידים בנתיכים או מפסקים המגנים על החוטים בכל מעגל מפני התחממות יתר וגרימת שריפה. באופן כללי, לוחות שירות ישנים יותר משתמשים בנתיכים, בעוד שמערכות מודרניות יותר מסתמכות על מפסקים.

נתיכים ומפסקים הם אמצעי בטיחות המסייעים במניעת עומס יתר של מערכת החשמל הביתית שלך ובמניעת שריפות. הם מפסיקים את הזרם החשמלי אם הוא עולה על הרמה הבטוחה עבור חלק כלשהו ממערכת החשמל הביתית שלך.

 

נתיכים

לוחות שירות ישנים יותר משתמשים בנתיכים להגנה על כל מעגל בודד. נתיכים מוקדמים שימשו בדרך כלל בלוחות שירות של 30- ו -60 אמפר. כיום, בתים חדשים דורשים לוחות שירות של 100 עד 200 אמפר על מנת לספק הגנה נאותה.

ישנם כמה סוגים שונים של נתיכים, ובחירה נכונה עשויה להיראות מבלבלת בהתחלה. כל נתיך מסומן בקוד, המספק מידע על סוג הבסיס ומידת עיכוב הזמן, אם בכלל.

הוראות להחלפת נתיכים:

  • לאחר פיצוץ נתיך, יש לפתוח אותו ולהשליכו. בעת החלפת נתיכים בלוח השירות שלך:
  • ודא תמיד כי הנתיך החלופי תואם את דירוג הספק של המעגל.
  • לעולם אל תחליף נתיך בכזה בעל דירוג הספק אמפר גדול יותר. זאת פעולה מאוד מסוכנת שגורמת סכנת אש חמורה.

 

מפסקי פחת

כל הבתים החדשים מוגנים על ידי מפסקים. שלא כמו נתיך שיש להחליפו כאשר הוא מתפוצץ, ניתן לאפס מכנית מפסק ש"מעד" כדי לחדש את פעולתו לאחר שהבעיה נפתרה. מפסק שקפץ הוא ככל הנראה תוצאה של יותר מדי מכשירים המעמיסים על המעגל ויש לתקן אותו מיד.

הוראות לאיפוס מפסק שקפץ:

  1. נתק או כבה מכשירי חשמל בחדר.
  2. מצא את לוח המפסק הראשי שלך ופתח את המכסה.
  3. אתר את המפסק שקפץ. מפסק זה יהיה במצב כבוי או במצב אמצעי בין כבוי לדלוק.
  4. כדי לאפס את המפסק, העבר אותו למצב כבוי ואז שוב למצב מופעל. זה עשוי להחזיר את החשמל לחדר. אם הבעיה נמשכת, יתכנו בעיות חמורות יותר. פנה לחשמלאי לאבחון הבעיה.

 

מפסק מעגל קשת (AFCI)

AFCIs הם מכשירי מגן חדשים המחליפים מפסקים סטנדרטיים בלוח השירות החשמלי. ה- AFCI מספקים הגנה משופרת מפני סכנות אש נוספות המכונות תקלות בקשת. תקלה בקשת היא בעיה חשמלית מסוכנת הנגרמת על ידי חיווט חשמלי פגום, מחומם יתר על המידה או עמוס. ללא AFCIs, תקלות בקשת עשויות להיות מוסתרות מעין רגילה עד שיהיה מאוחר מדי.

 

מערכת חיווט ביתית

הרבה מהבתים והבניינים בארץ הם בניינים ישנים בני 50 לפחות, ומחקרים הראו כי תדירות השריפות בבתים מזדקנים אלה גבוהה באופן לא פרופורציונלי. בתים ישנים רבים נבנו עם מערכות ורכיבים חשמליים שאינם בטוחים עוד ועשויים להיחשב כמפגעי שריפה.

חששות בנושאי שריפה ובטיחות חשמל אחרים עשויים להתעורר עקב הזדקנות, התקנה ושינוי לא נכונים או שימוש לרעה. חשוב לזהות איזה סוג של מערכת קיימת אצלך כדי לדעת אם אתה נמצא בסיכון. כאן אנו נתעסק במערכת החדשה שמותקנת בבתים הדשים שנבנים היום.

הדרך הטובה ביותר לקבוע אם לבית יש חיווט אלומיניום או נחושת בהם מהסוג הישן יותר, היא להזמין חשמלאי מוסמך ומורשה. אם בביתך יש חיווט אלומיניום שהותקן בשנות ה -60 או ה -70, פנה לאיש חשמלאי מוסמך לוודא שכל החיבורים נעשים כראוי באמצעות התקני חיווט וציוד אחר שהוסמך לשימוש עם חוט אלומיניום.

 

מערכות חשמל מקורקעות- הארקה

חשמל תמיד מבקש לחזור למקורו ולהשלים מעגל רציף. במעגל טיפוסי בביתכם יש שני מוליכים: חם וניטרלי. חשמל עובר מלוח השירות למכשירי חשמל ביתיים דרך המוליך החם, ומחזיר את הזרם לפאנל השירות הראשי דרך המוליך הניטרלי. חוט שלישי או "הארקה" מחובר גם לכל שקעי תיבות המתכת בביתכם.

תכונת בטיחות קריטית זו נועדה להפחית במידה ניכרת את הסיכוי שלכם להלם או התחשמלות אם יתרחש קצר. חוטי הארקה מחוברים ישירות לאדמה באמצעות מוט הארקה מתכתי או צינור מים קרים. אם יתרחש קצר או עומס יתר, כל תוספת חשמל תמצא את דרכה לאורך חוט ההארקה לכדור הארץ. למרות ההתקדמות הגדולה במערכת החשמל הביתי, עדיין יכולות להיווצר תקלות. במקרים אלו אף על פי שמערכת החשמל היום הרבה יותר בטוחה מפעם, עדין מומלץ להימנע מתיקון עצמי ולהיעזר שירותיו של חשמלאי מקצועי.