חשמל למבנים

מאמר זה מכסה מערכות חלוקת חשמל למבנים ברמה בסיסית מאוד. נדון בעקרונות הכלליים לאופן העברת החשמל מקווי השירות לשקע נוחות בחדר. רכיבי המערכת משתנים בהתאם לגודל הבניין ולכן אנו נתייחס למערכות לבניינים קטנים וגדולים.

מערכת חשמל, בהקשר של בניין, היא רשת מוליכים וציוד שנועדו לשאת, להפיץ ולהמיר חשמל באופן בטוח מנקודת המסירה או הייצור לעומסים השונים סביב הבניין שצורכים את האנרגיה החשמלית.

הרוב המכריע של מערכות החשמל המשמשות בבניינים פועלות ב- 230 וולט זרם חילופין חד פעמי (AC) או 400 וולט תלת פאזי, בתדר של 50 הרץ. לרוב רשתות אלה מכונות רשתות מתח נמוך (LV). מתקנים גדולים יותר עשויים לפעול במתח גבוה יותר, לעתים קרובות עם ספקי 11kV במקור ההתקנה. רשתות אלה מכונות רשתות מתח גבוה (HV).

המרת הספק מרשתות 11kV לטווח 200-400 וולט מתבצעת בדרך כלל באמצעות שנאים בתחנת משנה. מערכות החשמל בבניינים הן מאוד מורכבות ומסוכנות. למרות שיש באינטרנט הרבה מידע וגם מאמר זה יכול עזור לכם להבין את המערכת, במקרה של תקלה או בעיה עדיף להיעזר בחשמלאי מקצועי בעל הידע והציוד המתאים.

 

חשמל למבנים מחברת החשמל

שירותי חשמל מעבירים כוח מתחנת הכוח ביעילות רבה ביותר במתח גבוה מאוד. בדרך כלל חברת חשמל מספקות חשמל לבניינים בינוניים או גדולים בגדול של 13,800 וולט (13.8 קילו וולט). עבור בניינים מסחריים קטנים או בנייני מגורים, חברות חשמל מורידות את המתח באמצעות שנאי על עמוד חשמל או שנאי המותקן על הקרקע. משם, החשמל מוזרם דרך מונה ונכנס לבניין.

חשמל למבנים מחברת החשמל

 

מוליכים

המוליכים המהווים חלק ממערכת החשמל הם האמצעים שבהם מועבר חשמל ממקום אחד למשנהו. בדרך כלל, מוליכים עשויים נחושת, מה שמציע איזון טוב בין מוליכות חשמלית לעלות. במקרים מסוימים ניתן להשתמש גם באלומיניום. מוליכים מבודדים בדרך כלל עם PVC או חומרי בידוד סינתטיים אחרים.

רוב המוליכים משמשים בצורה של כבלים חשמליים. אלה ניתנים להפעלה בנפרד או בתוך מערכות בלימה בין שתי נקודות של מערכת חשמל.

מוליכים אחרים הנפוצים במערכות חשמל בבניינים הם פסי צבירה. לרוב מדובר במוליכים מנחושת או מאלומיניום הפועלים בתוך מתחם מבודד ובטוח, בדרך כלל מערכת סינוף.

אלה עשויים לשמש במקומות בהם נדרשים מוליכים גדולים יותר, מכיוון מערכת הסינוף קטנה לרוב מכבלים בעלי כושר נשיאת זרם שווה ערך. מערכת סינוף כזו מורכבת בדרך כלל בצורה מוארכת וקשיחה, ויכול להיות שיש בה כמה נקודות סיעוף, בהן חלק מההספק מסועף או נשאב החוצה.

מוליכים

 

מתגים

בנוסף למוליכים, מערכת חשמל תכלול גם ציוד המספק יכולות מיתוג והגנה, המכונה ציוד מתג. ציוד מתג מאפשר שליטה ידנית או אוטומטית בזרימת הזרם.

שליטה ידנית מסתמכת על התערבות אנושית כדי לעבוד בצורה חלקה והיא משמשת בדרך כלל למיתוג בידוד ומיתוג פונקציונלי.

מיתוג אוטומטי עשוי להתבסס על מאפייני הגנה למכשירים המגלים זרימת זרם עודף ופועלים למניעת נזק לכבלים העלולים להוביל לשריפה ו / או התחשמלות. זה מושג בדרך כלל באמצעות מפסקים ו / או נתיכים. מיתוג אוטומטי יכול להיות מטופל גם על ידי מערכות בקרה, כאשר איתות חשמלי ממערכות אחרות משמש לבקרת התקנים המכונים ממסרים או מגשרים, אשר בתורם שולטים במעגלי הספק גבוה יותר.

מתגים

 

מכשירי טעינה

המרכיבים הסופיים של מערכת חשמל מכונים התקני טעינה. אלה ממירים אנרגיה חשמלית לצורות אנרגיה אחרות כגון חום, אור או תנועה.

דוגמאות לכך כוללות פריטים נפוצים כגון אביזרי תאורה (גופי תאורה), מנועים, יחידות חימום חשמליות, כמו גם ציוד המרת כוח הממיר חשמל לרשת מתח נמוך יותר להפעלת מכשירים וציוד אלקטרוני. לעתים קרובות המרת כוח כזו נעשית בתוך המכשיר עצמו.

 

חלוקת כוח בבניינים קטנים

בבנייני מסחר או מגורים קטנים יש מערכת חלוקת חשמל פשוטה מאוד. חברת החשמל תהיה הבעלים של השנאי, שימוקם מחוץ לבניין או שיוצמד לעמוד שירות. השנאי מפחית את המתח מ 13.8 קילו וולט ל 120/240 וולט ואז מעביר את החשמל למונה, שבבעלות של החברה ושומר על תיעוד של צריכת החשמל.

לאחר שעזב את המונה, הכוח מועבר לבניין ובשלב זה כל החיווט, הפאנלים והמכשירים הם רכושו של בעל הבניין. חוטים מעבירים את החשמל מהמונה ללוח בקרה, אשר ממוקם בדרך כלל במרתף או במוסך של בית. בבנייני מסחר קטנים, הפאנל עשוי להיות ממוקם בארון שירות.

בלוח הפאנל יהיה מפסק שירות ראשי וסדרה של מפסקים, השולטים בזרימת הכוח למעגלים שונים בבניין. כל מעגל מסועף ישרת מכשיר (מכשירים מסוימים דורשים עומסים כבדים) או מספר מכשירים כמו שקעי נוחות או אורות.

חלוקת כוח בבניינים קטנים

 

חלוקת חשמל למבנים גדולים

לבניינים גדולים עומס חשמלי גבוה בהרבה מבניינים קטנים; לכן על הציוד החשמלי להיות גדול וחזק יותר. בעלי בניינים גדולים ירכשו גם חשמל במתח גבוה מכיוון שזה מגיע בתעריף זול יותר. במקרה זה, הבעלים יספק ויתחזק שנאי משלו, המוריד את המתח לרמה שמישה יותר. ניתן להתקין שנאי זה מחוץ לבניין או בחדר שנאים בתוך הבניין.

החשמל מועבר לאחר מכן למתגים. תפקידה של מתג החלוקה הוא הפצת חשמל בבטחה וביעילות לארונות החשמל השונים ברחבי הבניין. לציוד יש מאפייני בטיחות רבים, כולל מפסקים, המאפשרים להפסיק את החשמל במורד הזרם – זה עלול להתרחש בגלל תקלה או בעיה, אך ניתן לעשות זאת גם בכוונה כדי לאפשר לטכנאים לעבוד בענפים ספציפיים של מערכת החשמל.

יש לציין כי בניינים גדולים מאוד או בניינים עם מערכות חשמל מורכבות עשויים להכיל שנאים מרובים, אשר עשויים להזין חלקי מתגים. אנו שומרים על מאמר זה פשוט על ידי שיתוף המושגים הבסיסיים.

החשמל יעזוב את המתג ויעבור לאורך פס צבירה ראשי. פס הצבירה הראשי הוא מוליך כבד המסוגל לשאת זרם אמפר גבוה ברחבי הבניין בבטחה וביעילות. מפצלים את פס הצבירה לפי הצורך ומוליך מועבר לארון חשמלי, המשרת אזור של הבניין.

חלוקת חשמל למבנים גדולים

 

חשמל למבנים – שורה תחתונה

הדרך של חשמל למבנים, היא דרך די ארוכה שמכילה הרבה תחנות בדרך כך המערכת הסופית יכולה להיות די מורכבת. חשוב להכיר את המרכיבים השונים במערכת כדי לדעת מתי שי תקלה ומה מקורה. אבל יותר חשוב מכך הוא להבין שמערכת החשמל היא מסוכנת ומורכבת וכדאי להיעזר בחשמלאי מקצועי כשיש צורך.